KENYANGKAN PERUT RAKYAT

Wednesday, February 17, 2010
Suatu ketika Utbah bin Farqad, gabenor Azerbaijan pada masa pemerintahan Umar bin Khattab ditawarkan makanan oleh rakyatnya suatu kebiasaan yg lazim pada masa itu. Dengan senang hati, gabenor menerimanya seraya berkata :

"Apa nama makanan ini ?"
"Namanya habish, ia dibuat daripada minyak sapi dan kurma ." jawab salah seorang daripada mereka.

Gabanor segera menjamah makanan itu. Sejenak kemudian bibirnya menguntungkan senyum. "SubhanAllah! Betapa manisnya dan enak makanan ini. Tentu kalau makanan ini kita kirim kepada Amirul Mukminin Umar bin Khattab di Madinah, dia pasti gembira," ujar Utbah. Kemudian, dia memerintahkan rakyatnya supaya membuat makanan tersebut yg lebih enak.

Setelah makanan tersedia, gabenor memerintahkan anak buahnya supaya berangkat ke Madinah dan membawa habish untuk Khalifah Umar bin Khattab. Dua utusan segera berangkat ke Madina. Mereka menyerahkan makanan khas Azerbaijan itu kepada Umar bin Khattab. Khalifah segera membuka dan merasanya.

"Makanan apa ini?" Tanya Umar.
"Makanan ini namanya habish. Makanan paling lazat di Azerbaijan," jawab salah seorang utusan.
"Apakah seluruh rakyat Azerbaijan dapat menikmati makanan ini?" Tanya Umar lagi.
"Tidak. Tidak semua boleh menikmatinya," jawab utusan itu gugup.

Wajah khalifah langsung merah petanda sedang marah. Dia segera memerintahkan kedua-dua utusan itu supaya membawa kembali habish ke negerinya. Kepada gabenor dia menulis,
'......makanan semanis dan selazat ini bukan dibuat daripada wang ayah dan ibumu. Kenyangkan perut rakyatmu dengan makanan ini sebelum engkau mengenyangkan perutmu.'

Kisah yg diabadikan Ibn Qayyim al-Jauziyah dalam kitab Manaqib Amirul Mukminin ini, memberikan pengajaran yg teramat berharga bagi umat islam, khususnya para pemimin. Umar bin Khattab telah memberikan pengajaran yg sangat beerti. Pemimpin harus memikirkan rakyat sebelum dirinya. Dalam kesempatan lain, Umar pernah menyatakan, "Aku orang pertama yg merasa lapar kalau rakyat kelaparan dan orang terakhir yg merasa kenyang kalau mereka kenyang,"

0 comments:

Post a Comment

Indahnya Islam

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP